Chociaż na rynku prężnie działają manufaktury czekolady, które oferują wysokojakościowe, naturalne produkty, czasami warto pokusić się o samodzielne przygotowanie czekoladowych przysmaków. W tym przypadku do dyspozycji są nie tylko tak egzotyczne zestawienia, jak figi czy orzechy nerkowca w czekoladzie, ale też zwyczajne suszone śliwki lub migdały w czekoladzie. Poniżej przedstawiamy kilka naprawdę prostych przepisów na połączenie czekolady, suszonych owoców i orzechów.
Propozycja pierwsza: owocowy mix z figami w czekoladzie
Potrzebne będą: garść suszonych śliwek, garść suszonej żurawiny, garść rodzynek, garść suszonych fig, 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Jak przygotować?
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Jeśli uważasz, że figi czy śliwki są zbyt duże, przekrój je na pół.
- Suszone owoce nabij na patyczki do szaszłyków, a następnie w całości zanurz w czekoladzie. Następnie odsącz i odłóż na talerzyk wyłożony folią aluminiową oraz poczekaj, aż czekolada wystygnie.
- W międzyczasie rodzynki i suszoną żurawinę wrzuć do rozpuszczonej czekolady. Dokładnie wymieszaj, a potem wyjmij i wyłóż na folię spożywczą. Pamiętaj, aby zachować odległości, gdyż w przeciwnym razie owoce się posklejają. Odstaw całość do zastygnięcia.
- Gotowe śliwki, żurawinę, rodzynki i figi w czekoladzie zsyp do jednej miski i wymieszaj.
Można pokusić się też o wspomniany deser w wersji dla dorosłych. W tym celu należy dzień wcześniej zalać śliwki dowolnym alkoholem (np. whiskey, rum). Przed zamoczeniem ich w czekoladzie konieczne będzie ich odsączenie.
Propozycja numer dwa: wegańskie śliwki w czekoladzie
Potrzebne będą: 400 g dużych, suszonych śliwek, 200 g gorzkiej czekolady, szklanka soku jabłkowego (najlepiej niesłodzonego), 2 łyżki masła kakaowego lub oleju kokosowego
Jak przygotować?
- Przełóż suszone śliwki do miski, a następnie wlej sok. Odstaw całość na kilka godzin (najlepiej na całą noc), a następnie odsącz śliwki na sitku.
- Rozpuść czekoladę razem z olejem lub masłem w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników przestaw rondel na blat.
- Nabij śliwki na patyczki do szaszłyków i zanurz je w czekoladowej masie. Dokładnie obtoczone śliwki odłóż na folię spożywczą lub kratkę do studzenia ciast.
- Odczekaj kilka godzin, aż czekolada dobrze zastygnie. Jeśli nie możesz się już doczekać deseru, możesz włożyć śliwki do lodówki, gdyż znacznie przyspieszy to tężenie. Wegańskie śliwki w czekoladzie gotowe!
Propozycja numer trzy: orzechy laskowe w czekoladzie
Potrzebne będą: 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%), 200 g orzechów laskowych, skórka z 1 pomarańczy, łyżka miodu
Jak przygotować?
- Upraż orzechy na suchej patelni do momentu, aż zaczną spadać z nich osłonki. Następnie przełóż je na ręcznik kuchenny, zawiń i zacznij pocierać tak, aby pozbyć się brązowych osłonek.
- Posiekaj orzechy na kawałki.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodaj skórkę pomarańczową i miód.
- Zatop w rozpuszczonej czekoladzie posiekane orzechy i dokładnie je wymieszaj.
- Używając łyżeczki, wyłóż niewielkimi porcjami przygotowaną masę z orzechów laskowych w czekoladzie na papier do pieczenia i pozostaw do wystygnięcia.
Propozycja numer cztery: odważ się zaszaleć!
Jak widać, przepisy na suszone owoce czy orzechy w czekoladzie nie są trudne do zrealizowania. Przykładowo, jeśli masz ochotę na orzechy nerkowca w czekoladzie albo migdały w czekoladzie, wystarczy, że rozpuścisz ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej, wsypiesz wybrane orzechy, wymieszasz całość, a następnie wyłożysz słodycze do wystudzenia. Inspirując się wcześniejszymi przepisami, do masy możesz dodać także skórkę pomarańczową czy miód. Zatem puść wodze fantazji i przygotuj przepyszny deser czekoladowy ze swoich ulubionych produktów. Przypominamy, że dla osób zapracowanych lub po prostu bardziej leniwych, manufaktury czekolady oferują gotowe orzechy czy suszone owoce oblane czekoladą.