Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Chociaż na rynku prężnie działają manufaktury czekolady, które oferują wysokojakościowe, naturalne produkty, czasami warto pokusić się o samodzielne przygotowanie czekoladowych przysmaków. W tym przypadku do dyspozycji są nie tylko tak egzotyczne zestawienia, jak figi czy orzechy nerkowca w czekoladzie, ale też zwyczajne suszone śliwki lub migdały w czekoladzie. Poniżej przedstawiamy kilka naprawdę prostych przepisów na połączenie czekolady, suszonych owoców i orzechów.
Potrzebne będą: garść suszonych śliwek, garść suszonej żurawiny, garść rodzynek, garść suszonych fig, 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Jak przygotować?
Można pokusić się też o wspomniany deser w wersji dla dorosłych. W tym celu należy dzień wcześniej zalać śliwki dowolnym alkoholem (np. whiskey, rum). Przed zamoczeniem ich w czekoladzie konieczne będzie ich odsączenie.
Potrzebne będą: 400 g dużych, suszonych śliwek, 200 g gorzkiej czekolady, szklanka soku jabłkowego (najlepiej niesłodzonego), 2 łyżki masła kakaowego lub oleju kokosowego
Jak przygotować?
Potrzebne będą: 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%), 200 g orzechów laskowych, skórka z 1 pomarańczy, łyżka miodu
Jak przygotować?
Jak widać, przepisy na suszone owoce czy orzechy w czekoladzie nie są trudne do zrealizowania. Przykładowo, jeśli masz ochotę na orzechy nerkowca w czekoladzie albo migdały w czekoladzie, wystarczy, że rozpuścisz ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej, wsypiesz wybrane orzechy, wymieszasz całość, a następnie wyłożysz słodycze do wystudzenia. Inspirując się wcześniejszymi przepisami, do masy możesz dodać także skórkę pomarańczową czy miód. Zatem puść wodze fantazji i przygotuj przepyszny deser czekoladowy ze swoich ulubionych produktów. Przypominamy, że dla osób zapracowanych lub po prostu bardziej leniwych, manufaktury czekolady oferują gotowe orzechy czy suszone owoce oblane czekoladą.