Kotleciarka – ułatwienie pracy w barze mlecznym i na stołówce

Kotleciarka do mięsa – jak działa?

Kotleciarki profesjonalne do obróbki i masowego porcjowania mięsa, czyli steakery, są obecnie niezbędnym wyposażeniem barów mlecznych, stołówek, a także restauracji z dużym przepływem klientów, zwłaszcza w porze obiadowej. Ręczne porcjowanie mięsa w takich przypadkach po prostu nie jest możliwe, ani technicznie, ani kadrowo, gdyż w godzinach szczytu należałoby zatrudnić kilku dodatkowych pracowników. Profesjonalne kotelciarki do mięsa są urządzeniami gastronomicznymi, dzięki którym możliwe staje się bardzo szybkie przygotowanie maksymalnej i optymalnej dla danej porcji mięsa ilości kotletów. Podstawową zaletą użycia kotleciarki jest brak konieczności stosowania tradycyjnych tłuczków i innych ręcznych rozbijaków. Nie da się więc zastąpić kotleciarki tradycyjnymi metodami przygotowania kotletów nie tylko w barach mlecznych i innych popularnych stołówkach, ale także w domach weselnych i firmach cateringowych. Bardzo ważną cechą pracy urządzenia jest możliwość ustawienia równych, wyważonych porcji mięsa, dzięki czemu uzyskujemy standardowe porcje, co jest sprawą kluczową w każdym żywieniu zbiorowym. Zaletą pracy kotleciarki jest także minimalny ubytek wagowy mięsa w procesie obróbki, co sprawia, że nie dochodzi do nieekonomicznych redukcji mięsa podczas ubijania, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych, ręcznych metod. Automatyzacja porcjowania mięsa możliwa dzięki używaniu kotelciarki to nieoceniona handlowo, możliwość wydawania z kuchni i serwowania w sali gastronomicznej kilkudziesięciu porcji mięsa jednocześnie.

Kotleciarka to porcje mięsa najwyższej jakości 

Użycie profesjonalnej kotleciarki gwarantuje nam zachowanie najwyższej jakości surowca mięsnego. Mięso ubijane kotleciarką zachowuje swą naturalną, jędrną strukturę, jest soczyste, równomiernie uformowane, nie traci swej ciągłości i nie rozpada się w dalszej obróbce. Standaryzacja porcji mięsnych uzyskiwana dzięki rutynowej pracy kotleciarki jest także podstawą to doskonałej obróbki cieplnej porcji mięsnych. Rozwiązanie to sprawdza się zwłaszcza w masowej produkcji pulpetów, kotletów francuskich i zrazików mięsnych. Tak przygotowany materiał mięsny zachowuje swój idealny, symetryczny kształt aż do podania go wśród przystawek, sosów własnych lub dodatkowych dekoracji serowych i warzywnych. Dzięki kotleciarce mięso zyskuje stabilny, elegancki wygląd i świetnie prezentuje się na talerzu.

Kotleciarka w zestawie 

Producenci profesjonalnych kotleciarek oferują także klientom narzędzia uzupełniające w zestawie, takie jak przystawki, obudowy, stoliki pod urządzenie, skruszacze, które mogą pracować równolegle z kotleciarką, a także walce zgniatające lub dodatkowe wkłady regulujące wielkość porcjowania. Rozwiązania te sprawiają, że porcjowanie i obróbka mięsa zyskuje standard najwyższej jakości, dzięki czemu uwagę można poświęcić już wyłącznie kwestiom kreowania unikalnego menu, technikę pracy z materiałem mięsnym, pozostawiając temu zautomatyzowanemu procesowi porcjowania i wstępnej obróbki.

źródło: active-company.pl – wyposażenie gastronomiczne

Polecamy

Reklama