W przypadku stacjonarnych restauracji, stołówek lub barów szybkiej obsługi, potrawy podane są przeważnie na miejscu, bezpośrednio po przyrządzeniu. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku firm cateringowych, gdzie osoba spożywająca posiłek znajduje się w zupełnie innym miejscu niż osoba, które je przygotowuje, a następnie pakuje. Dlatego właśnie firmy cateringowe zastanawiają się nad wieloma kwestiami dotyczącymi pudełek i opakowań w których chcą serwować swoje jedzenie. Pod uwagę należy wziąć kilka czynników, jak np. wymiary opakowania, właściwości termiczne oraz materiał (surowiec) z jakiego są wykonane.
Rodzaje opakowań cateringowych
Różne rodzaje oraz formy opakowań używanych w cateringu zależne są od tego jaki typ jedzenia serwuje dany catering oraz w jakiej kuchni się specjalizuje. Może to być klasyczny catering dietetyczny, street food, dania z kuchni azjatyckiej lub tradycyjne domowe obiady. W przypadku zup, doskonale sprawdzą się miski na zupy z przykrywką, która pozwala na bezpieczny transport produktów płynnych. W przypadku dań typu street food wybór powinien paść na menuboxy, koperty gastronomiczne lub kubełki, w których podawany może być np. kebab. Catering serwujący dania sushi powinien zaopatrzyć się w dedykowane temu opakowania na sushi. Jeśli chodzi o klasyczne diety pudełkowe lub dania składające się z kilku składników najlepszym wyborem będą pojemniki do zgrzewu. Taki sposób jest najbardziej praktyczny, ponieważ powala na zachowanie estetyki dań, ponieważ w środku znajduje się kilka komór, gdzie w poszczególnych z nich można serwować konkretne składniki. Ogromną zaletą takiego rozwiązania jest zachowanie świeżości, smaku i aromatu potraw, co jest możliwe dzięki zgrzewaniu ich w zgrzewarce do tacek.
Pojemniki polipropylenowe
Pojemniki jednorazowe wykonane z polipropylenu to znakomite rozwiązanie, które stosuje wiele firm cateringowych. Taki rodzaj opakowania jest podatny na odkształcenia, dzięki czemu ryzyko pęknięcia jest bardzo małe. Warto wiedzieć, iż pojemniki jednorazowe z PP doskonale sprawdzą się przy przechowywaniu dań, które zawierają sosy, zup lub przekąsek kruchych. Rozmiary pojemników mogą różnić się od potrzeb i rodzaju dań, które są serwowane. Pojemniki wykonane z polipropylenu są stosunkowo tanie, co sprawia że jest to dobre rozwiązanie dla każdej firmy cateringowej lub lokalu gastronomicznego serwujące posiłki na wynos. Pojemniki doskonale sprawdzają się w transporcie, a ich odpowiedni spód pozwala na składanie ich razem przez co zajmują mało miejsca. Taki rodzaj opakowań jest nieprzemakalny i z racji na odporność na wysoką temperaturę sprawdza się przy daniach gorących.