Muffinki czekoladowe czyli hit każdej imprezy

Muffinki są uwielbiane zarówno przez organizatorów imprez, jak i ich gości. Nie ma w tym nic dziwnego, skoro prosty sposób przygotowania idzie w parze z przepysznym smakiem. Muffinki mogą być również jadalną dekoracją imprezowego stołu – będą wglądać zachwycająco w polewie z kuwertury czekoladowej.

Polewa z klasycznej czekolady, czy z kuwertury – co będzie lepszym wyborem?

Kuwertura cieszy się dużym uznaniem w cukiernictwie. Wykorzystywana jest nie tylko do dekoracji muffinek, ale także ciast czekoladowych, trufli, czekoladowych cukierków i ciasteczek. Co sprawia, że cukiernicy sięgają po nią tak chętnie?

  • Zawiera więcej masła kakaowego (minimum 31%) w porównaniu do klasycznej czekolady. Dzięki temu wypieki nią oblane zachwycają smakiem – są kremowe, miękkie, niemal aksamitne.
  • Wysoka zawartość masła kakaowego sprawia również, że polewa z kuwertury ma zachwycający połysk i chrupkość.
  • Nie ma w składzie aromatów, barwników, oleju palmowego, czy innych zbędnych dodatków. Składa się z miazgi kakaowej, cukru, wanilii i rzadziej – lecytyny sojowej (oznaczonej symbolem E322).

Muffinki w polewie z kuwertury czekoladowej – jak je przygotować?

Muffinki w polewie zrobionej z kuwertury będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jednak, jeśli nie jesteś zawodowym cukiernikiem pewnie częściej, przygotowujesz polewę z klasycznej czekolady.  Znasz już właściwości kuwertury i wiesz, że będzie lepszym wyborem niż zwykła czekolada ze sklepu. Pozostaje jednak pytanie o to, jak zrobić z niej polewę?

Jest to nieco trudniejsze zadanie. Musisz jednak uwierzyć, że efekt, jaki osiągniesz, jest tego wart! W przygotowywaniu polewy z kuwertury chodzi o to, żeby uzyskać efekt tzw. temperowania (czyli gładkiej i równomiernej struktury). Aby go osiągnąć, możesz zastosować np. metodę nazywaną szczepieniem kuwertury lub sztaplowaniem. Jeszcze innym sposobem jest podgrzewanie kuwertury do odpowiedniej temperatury, schłodzenie jej w zamrażarce, a następnie ponowne podgrzanie. Wymaga to jednak dokładnego pomiaru temperatury.

Jeśli wcześniej nie przygotowywałeś polewy z kuwertury, może być to dla Ciebie małe wyzwanie. Z czasem jednak nabierzesz wprawy, a Twoje muffinki przyciągną wzrok gości, dzięki aksamitnej polewie z zachwycającym połyskiem.

Muffinki czekoladowe z płynnym nadzieniem lub kawałkami czekolady

Kuwerturę czekoladową możesz wykorzystać nie tylko do dekoracji Twoich wypieków. Hitem imprezy z pewnością będą również babeczki z płynnym nadzieniem lub kawałkami czekolady w środku. Zrobienie fondatu wymaga użycia produktów z najwyższej półki. Dlatego warto postawić na kuwerturę zamiast klasycznej czekolady.

Jeśli chcesz przygotować muffinki z nadzieniem ze zdrowej czekolady pamiętaj  o odpowiednim czasie pieczenia. Musisz wyczuć ile je piec, aby babeczki były lejące tylko w środku. Jeśli będą w piekarniku zbyt długo zrobią się z nich zwykłe czekoladowe muffinki. Z kolei zbyt krótki czas pieczenia sprawi, że będą zbyt płynne. W przypadku, gdy pieczesz je po raz pierwszy, wyjmij najpierw jedną babeczkę z piekarnika i sprawdź, czy jest już gotowa.

Polecamy

Reklama