Niegdyś prosty ruszt, jakim był grill, dziś dostępny jest w wielu wersjach i modelach. Tradycyjny grill działa na węglu, ale ostatnio szeroko stosowane są grille gazowe – jest to czysta, ekonomiczna i wygodna alternatywa dla zwykłych grilli.
Wady i zalety grilla gazowego
Wygoda w użytkowaniu, kontrola procesu gotowania, wszechstronność to tylko część korzyści z korzystania z grilla gazowego. Osobliwością takich urządzeń jest to, że powierzchnia do gotowania żywności jest ogrzewana za pomocą palących się palników, do których doprowadzany jest gaz z cylindra. W przeciwieństwie do prostego pieca do grillowania, urządzenia te są mobilne, można je zabrać ze sobą na łono przyrody, a nie tylko na podwórko w pobliżu domu.
Najważniejsze zalety
To nie ma znaczenia, czy wybierze się model, który działa na propan lub gaz ziemny, mają te same zalety:
- Szybkie rozgrzewanie
- Aby rozpalić grill gazowy, nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności.
- Optymalna temperatura gotowania zostanie osiągnięta w ciągu 10-15 minut po aktywacji
- Ta sama temperatura jest utrzymywana na całym obszarze roboczym
- Temperatura jest regulowana płynnie, w dowolnym momencie można nieco zmniejszyć lub zwiększyć ciepło w grillu
- Możliwość tworzenia kilku stref o różnych temperaturach – w jednej strefie przygotowuje się jedzenie, drugą utrzymuje się w stanie ciepłym
- Można ugotować kilka dań w tym samym czasie
- Wysoka jakość zastosowanych materiałów
- Brak konieczności posiadania w pobliżu grilla źródła prądu
- Szybkie i łatwe czyszczenie – nie trzeba usuwać popiołu po gotowaniu.
Grill gazowy nie pozostaje w tyle za gotowanymi potrawami na węglu lub drewnie. Podobnie jak podczas smażenia, mięso zbrązowieje, a skórka będzie chrupiąca, a zatem pozostaje soczyste i miękkie w środku. Wygoda jest taka, że można łatwo wyregulować siłę ognia, a tym samym temperaturę gotowania. Grill gazowy nie generuje żadnych odpadków i popiołu, tak jak ma to miejsce w przypadku korzystania z grilla węglowego lub drzewnego. Jedyne, co trzeba zrobić, to okresowe czyszczenie grilla, aby tłuszcz się nie palił.
Wady grilla gazowego:
- Gaz czasami pachnie nieprzyjemnie i wydziela szkodliwe substancje do atmosfery.
- Zazwyczaj grille gazowe są droższe niż grille węglowe, ich aparatura jest bardziej skomplikowana. Należy jednak pamiętać, że węgiel jest droższy od gazu.
- Niektórzy uważają, że smak mięsa gotowanego na węglu jest wyraźniejszy, ale jest to kwestia gustu.
- W niektórych modelach duży ciężar urządzenia znacznie utrudnia przetransportowanie grilla w inne miejsce.
Rodzaje grilli
Istnieje wiele rodzajów grilli gazowych, ale wszystkie z nich można podzielić na trzy kategorie: wbudowane, przenośne i turystyczne. Wbudowane należą do profesjonalnych urządzeń kuchennych, są często wykorzystywane w restauracjach, ale często takie grille są nabywane przez właścicieli domów wiejskich. Urządzenia te są połączone z głównym źródłem gazu i charakteryzują się wysoką wydajnością.
Znacznie bardziej powszechne są przenośne grille gazowe zamontowane na wózku z kołami. Wózek zapewnia przestrzeń dla butli gazowej. Są one często wyposażone w boczne półki i pudełka do przechowywania ostrzy. Grille turystyczne to kompaktowe modele, które można zabrać ze sobą na piknik lub w podróż. Ich wydajność jest niska, ale ważą mniej.
Inspiracja: Camp-plus.pl – lodówka turystyczna kompresorowa